ScienceShop.gr ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΧΗΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 380 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Πρώτα σε πωλήσεις
Κατάταξη βάσει γυρεόκοκκων
Κωδικός Προϊόντος / SKU:1132
Κατάταξη του μελιού μετά από γυρεοσκοπική εξέταση με φωτογραφίες των κύριων γυρεόκοκκων.
Επίσης μέτρηση της αγωγιμότητας.
..δείτε αναλυτική περιγραφή παρακάτω.
Τιμή WEB:74.4€
Αριθμός δειγμάτων:

Περιγραφή

Νομοθεσία

Δειγματοληψία


 Η γύρη είναι το αρσενικό στοιχείο της γονιμοποίησης των ανθέων. Υπάρχουν δύο είδη γύρης, η ανεμόφιλη και η εντομόφιλη. Οι πρώτες μεταφέρονται με τον άνεμο, και είναι άφθονες. Αυτές δεν περιέχουν τους αναγκαίους θρεπτικούς παράγοντες και είναι υπεύθυνες γιά πολλές από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.

Οι εντομόφιλες, μεταφέρονται από τις μέλισσες, ζυμώνονται από αυτές με το νέκταρ προκειμένου να γίνουν εύπλαστες και να αποκτήσουν τη μορφή σφαιριδίου με την οποία αποθηκεύονται στην κύψελη

(Ενα κουτάλι του γλυκού γύρη – η συνιστώμενη δοσολογία γιά το ξεκίνημα – περιέχει 1.200 σφαιρίδια, δηλαδή περίπου 2.500.000 κόκκους γύρης, κάθε ένας από τους οποίους έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιήσει ένα άνθος και να παραχθεί έτσι ένας καρπός, ή ένας κόκκος σιταριού κλπ. δεν υπερβάλλουμε λοιπόν όταν μιλώντας γιά τη γύρη λέμε ότι κλείνει μέσα της τη γενεσιουργο δυναμη τησ φυσης.

Σημειώστε επίσης ότι η γυρη αποτελει την πρωτη υλη για την παραγωγη βασιλικου πολτου.
Η σύνθεση της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μιά τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών, περιέχει ακόμη όλα τα απαραιτητα αμινοξεα τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες.Κατάταξη του μελιού μετά από γυρεοσκοπική εξέταση με φωτογραφίες των κύριων γυρεόκοκκων.
Επίσης μέτρηση της αγωγιμότητας και της υγρασίας.

 H νομοθεσία για το μέλι αναφέρει:
Όταν διατίθεται στο εμπόριο ως μέλι ή όταν χρησιμοποιείται σε οιοδήποτε προϊόν προοριζόμενο για κατανάλωση από τον άνθρωπο, δεν πρέπει να έχει προστεθεί κανένα συστατικό τροφίμων στο μέλι, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων, ούτε να έχει γίνει καμία άλλη προσθήκη εκτός από μέλι.
Στο μέτρο του δυνατού, το μέλι δεν πρέπει να περιέχει οργανικές ή ανόργανες ύλες, ξένες προς τη σύστασή του. Δεν πρέπει να παρουσιάζει ασυνήθιστη γεύση ή οσμή ούτε να έχει αρχίσει να υφίσταται ζύμωση, η οξύτητά του δεν πρέπει να έχει τροποποιηθεί τεχνητώς και δεν πρέπει να έχει θερμανθεί με τρόπο που να συνεπάγεται την καταστροφή ή τη σημαντική αδρανοποίηση των φυσικών ενζύμων.
Δεν επιτρέπεται να αφαιρείται γύρη ή χαρακτηριστικό συστατικό του μελιού, εκτός αν αυτό είναι αναπόφευκτο κατά την αφαίρεση ξένων οργανικών ή ανόργανων υλών.
Κατά τη διάθεσή του στο εμπόριο ως μέλι ή όταν χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε προϊόν που προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, το μέλι πρέπει να ανταποκρίνεται στα ακόλουθα χαρακτηριστικά σύστασης:

1.
1.1. Περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και γλυκόζη (σύνολο των δύο)
Περιεκτικότητα σε σάκχαρα - μέλι νέκταρος: Όχι λιγότερο από 60 g/100g
- μέλι μελιτώματος, μείγμα μελιού μελιτώματος με μέλι ανθέων: Όχι λιγότερο από 45 g/100g
1.2. Περιεκτικότητα σε σακχαρόζη
- γενικά: Όχι περισσότερο από 5 g/100g
- ψευδακακία (Robinia pseudoacacia), μηδική (Medicago sativa), βαγξία (Banksia menziesii), ηδύσαρον (Hedysarum), ερυθρός ευκάλυπτος (Eucalyptus cam adulensis), (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii), εσπεριδοειδή spp.: Όχι περισσότερο από 10 g/100g
- Λεβάντα (Lavandula spp.), μποράντζα (Borago officinalis): Όχι περισσότερο από 15g/100g

2.
- γενικά: Όχι περισσότερο από 20%
- μέλι ερείκης (Calluna) και μέλι ζαχαροπλαστικής εν γένει: Όχι περισσότερο από 23%
- μέλι ζαχαροπλαστικής από ερείκι (Calluna): Όχι περισσότερο από 25% Υγρασία

3. Περιεκτικότητα σε μη υδατοδιαλυτές ουσίες
67-4 ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ
- γενικά: Όχι περισσότερο από 0,1 g/100g
- μέλι πιέσεως: Όχι περισσότερο από 0,5 g/100g


4.
- μέλι μη αναφερόμενο κατωτέρω και μείγματα των μελιών αυτών: Ηλεκτρική αγωγιμότητα Όχι περισσότερο από 0,8 mS/cm
- μέλι μελιτώματος και μέλι ανθέων καστανιάς και μείγματα των μελιών αυτών, πλην των μειγμάτων με τα αναφερόμενα κατωτέρω μέλια: Όχι λιγότερο από 0,8 mS/cm
- εξαιρέσεις: κουμαριά (Arbutus unedo), ερείκη (Erica), ευκάλυπτος, φιλύρα (Tilia spp), καλούνα ή κοινή (Calluna vulgaris), Manuka ή Jelly bush (leptospermum), φυτό τσαγιού (Melaleuca spp.)
5. Ελεύθερα οξέα - Όχι περισσότερο από 50 χιλιο-στοϊσοδύναμα οξέος ανά 1000 g
Μέλι ζαχαροπλαστικής: Όχι περισσότερο από 80 χιλιο-στοϊσοδύναμα οξέος ανά 1000 g
Δείκτης διαστάσης και περιεκτικότητας σε υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (HMF) προσδιοριζόμενα μετά από επεξεργασία και ανάμειξη
α) δείκτης διάστασης (κλίμακα Schade) - γενικά, εκτός από το μέλι ζαχαροπλαστικής: Όχι λιγότερο από 8
- μέλι με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά ένζυμα (π.χ. μέλι εσπεριδοειδών) και του οποίου η περιεκτικότητα σε HMF δεν υπερβαίνει τα 15 mg/kg: Όχι λιγότερο από 3

β) HMF
- γενικά, εκτός από το μέλι ζαχαροπλαστικής: Όχι περισσότερο από 40 mg/kg
(με την επιφύλαξη των διατάξεων του στοιχείου α) δεύτερη περίπτωση)
- μέλι δηλωμένης προέλευσης από περιοχές με τροπικό κλίμα και μείγματα των μελιών αυτών: Όχι περισσότερο από 80 mg/kg
 

Νομοθεσία για κατάταξη μελιού - γυρεοσκοπική ανάλυση

Νομοθεσία για κατάταξη μελιού - γυρεοσκοπική ανάλυση

 Για στερεά και υγρά τρόφιμα που πρόκειται να εξεταστούν για χημικές παραμέτρους χρειάζεται μόνο ένας ουροσυλλέκτης αποστειρωμένος. Τον γεμίζουμε με το προς εξέταση τρόφιμο (περίπου 200 γρ.), το πωματίζουμε και το σφραγίζουμε καλά με μονωτική ταινία. Επισημαίνουμε το δοχείο με ανεξίτηλο μαρκαδόρο γράφοντας το επώνυμο του αποστολέα, την ημερομηνία και τον αύξοντα αριθμό του δείγματος (αν για παράδειγμα είναι το τρίτο από πέντε δείγματα που θα στείλουμε, γράφουμε και στα τρία δοχεία “3από5”).