Οι βιοφαινόλες είναι μια υποκατηγορία φαινολικών ενώσεων που ανήκουν στη μεγαλύτερη ομπρέλα των Φαινολών.
Ο όρος "βιοφαινόλη" είναι ένας ακριβέστερος περιγραφέας της κοινής, λιγότερο χημικώς ακριβής πολυφαινόλης. Οι βιοφαινόλες στην καθημερινή διατροφή είναι ιδιαίτερα περιζήτητες για την αντιοξειδωτική δράση τους ως ελεύθερων ριζών. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι ισχυρές βιοενεργές βιοφαινόλες ευθύνονται για πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη Μεσογειακή Διατροφή.
Οι βιοενεργές βιοφαινόλες όπως η Ολευροπεΐνη, η Ολεοκάνθηλη και η Υδροξυτυροσόλη προσδίδουν ένταση που συνδέεται με πιπέρι, πικρία και άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά γεύσης.