Προσδιορισμός καφεΐνης σε δείγματα καφέ και τονικών ποτών

0 ψήφοι
ερωτήθηκε 11 Απρ από τον/την Admin (1,700 πόντοι)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μία απλή μέθοδος για τον προσδιορισμό της καφεΐνης σε δείγματα καφέ και ποτών τύπου τόνικ με τη χρήση της αεριοχρωματογραφίας περιγράφεται στο συγκεκριμένο υπόμνημα. Η μέθοδος επικυρώθηκε πλήρως με υψηλή ακρίβεια (>90%), και πολύ καλή πιστότητα (%RSD<10%).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η καφεΐνη είναι ουσία διεγερτική, με ικανότητες τόνωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος, με αρνητικές επιδράσεις που συνήθως αφορούν πονοκεφάλους και έλλειψη ικανότητας ξεκούρασης. Η καφεΐνη σε υψηλή ημερήσια δοσολογία μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα ψυχοεξάρτησης και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων συμβουλεύει τη θέσπιση κανόνων που να αφορούν το χαρακτηρισμό των ποτών ανάλογα την περιεκτικότητα τους σε καφεΐνη. Σύμφωνα με την αρχή προτείνεται η επισήμανση ποτών που περιέχουν καφεΐνη σε ποσότητα μεγαλύτερη από 150 mg/L ως ποτά με υψηλή περιεκτικότητα καφεΐνης, με αναγραφή της ακριβής τιμής. Εξαίρεση αποτελούν ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι και το κακάο.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Οργανολογία

Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση αεριοχρωματογράφου Shimadzu GC 2010 PLUS, με τη χρήση της στήλης Agilent DB-1. Οι βέλτιστες συνθήκες ήταν: όγκος εισαγωγής 1 μL σε διαμοιρασμό 1:50, θερμοκρασία εισαγωγής 280 oC, φέρων αέριο He σε σταθερή ροή 1.8 mL/min, και θερμοκρασία ανιχνευτή 300 oC. Η αρχική θερμοκρασία του φούρνου ήταν 100 oC όπου διατηρήθηκε για 2 min, και στη συνέχεια προγραμματίστηκε με ρυθμό αύξησης 8 oC/min στους 180 oC, και στη συνέχεια με ρυθμό αύξησης 10 oC/min ορίστηκε η θερμοκρασία των 250 oC, όπου διατηρήθηκε για 0 min.

Αντιδραστήρια

Όλα τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν υψηλής αναλυτικής καθαρότητας ενώ το πρότυπο της καφεΐνης αγοράστηκε από την εταιρεία Sigma Aldrich.

Προκατεργασία δειγμάτων

Για τα στερεά δείγματα ζυγίστηκε κατάλληλη ποσότητα δείγματος στο οποίο προστέθηκε κατάλληλη ποσότητα υπερκάθαρου νερού και ακολούθησε θέρμανση για 15 min στους 100 oC. Τα δείγματα εκχυλίστηκαν και πάλι σε διχλωρομεθάνιο και εγχύθηκαν στον αεριοχρωματογράφο. Σε ότι αφορά τα υγρά δείγματα αυτά εκχυλίστηκαν απευθείας σε διχλωρομεθάνιο και εγχύθηκαν στον αεριοχρωματογράφο.

Αποτελέσματα και συζήτηση

Το σχήμα 1 παρουσιάζει το χρωματογράφημα που λήφθηκε από την ανάλυση ενός δείγματος καφέ και η σύγκριση του με το αντίστοιχο πρότυπο καφεΐνης συγκέντρωσης 50 mg/L. Η χαρακτηριστική κορυφή της καφεΐνης εμφανίστηκε στα 17.46 min. Όλα τα συστατικά των δειγμάτων διαxωρίστηκαν βάση με βάση. Η μέθοδος επικυρώθηκε πλήρως και τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματική για το σκοπό ανάπτυξης της.

 

Σχήμα 1: Χρωματογράφημα που λήφθηκε μετά από την ανάλυση ενός δείγματος καφέ (ροζ γραμμή) και ενός προτύπου καφεΐνης συγκέντρωσης 50 mg/L (μαύρη γραμμή).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Μία γρήγορη μέθοδος για τον προσδιορισμό της καφεΐνης σε δείγματα καφέ και ποτών τύπου τόνικ παρουσιάστηκε στο συγκεκριμένο τεχνικό υπόμνημα. Η μέθοδος πλέον είναι διαθέσιμη στο Χημείο Λαμίας για αναλύσεις ρουτίνας.

Επιστημονικός υπεύθυνος σύνταξης τεχνικού υπομνήματος Δρ. Ι.Ν Πασιάς, Τεχνικός Υπεύθυνος Χημείο Λαμίας.

Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και Αναλύσεων - www.yperaksia.gr

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε την ερώτηση.

...