Προσδιορισμός γλυκάνισου σε παραδοσιακά ελληνικά ποτά

0 ψήφοι
ερωτήθηκε 27 Μαρ από τον/την Admin (1,720 πόντοι)
επεξεργάσθηκε 11 Απρ από τον/την Admin

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα οινοπνευματώδη ποτά με γλυκάνισο αποτελούν σημαντικό μέρος της Ελληνικής οικονομίας καθώς είναι άμεσα συνυφασμένα με τον τουρισμό και είναι ευρέως διαδεδομένα στο ευρύ κοινό. Στο συγκεκριμένο τεχνικό υπόμνημα παρουσιάζεται μια γρήγορη μέθοδος για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε γλυκάνισο στο ούζο και στο τσίπουρο.

Περισσότερα για τις αναλύσεις και πιστοποιήσεις κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών πατήστε εδώ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το ούζο είναι ένα παραδοσιακό Ελληνικό ποτό που παράγεται από την απόσταξη της αιθανόλης παρουσία γλυκάνισου ή ελαίου από σπόρους γλυκάνισου παρουσία και διαφόρων άλλων βοτάνων ανάλογα την περιοχή. Από την άλλη πλευρά το τσίπουρο παράγεται από διπλή απόσταξη των σταφυλιών παρουσία ή μη γλυκάνισου και άλλων αρωματικών βοτάνων. Το κύριο συστατικό του γλυκάνισου είναι η ανηθόλη η οποία είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό άρωμα των συγκεκριμένων ποτών. Σε αυτό το υπόμνημα παρουσιάζεται αναλυτικά μια μέθοδος προσδιορισμού της ανηθόλης σε οινοπνευματώδη ποτά με γλυκάνισο.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Οργανολογία

Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση του αεριοχρωματογράφου Shimadzu GC 2010 PLUS, GC-FID, και της στήλης Agilent DB-1. Οι βέλτιστες συνθήκες ήταν: όγκος έγχυσης 1 μL με διαμοιρασμό 1:50, θερμοκρασία εισαγωγέα 250 oC, φέρων αέριο He σε ροή 2.0 mL/min, θερμοκρασία ανιχνευτή 270 oC. Η αρχική θερμοκρασία του φούρνου ήταν 40 oC όπου διατηρήθηκε για 5 min, και στη συνέχεια προγραμματίστηκε με ρυθμό 10 oC/min στους 240 oC, όπου και παρέμεινε για 20 min.

Αντιδραστήρια

Όλα τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν υψηλής καθαρότητας, Το πρότυπο της ανηθόλης ήταν της εταιρείας Sigma Aldrich.

Προκατεργασία του δείγματος

Τα δείγματα εγχύθηκαν απευθείας ατον αεριοχρωματογράφο μετά από κατάλληλη αραίωση.

Αποτελέσματα και συζήτηση

Το σχήμα 1 παρουσιάζει το χρωματογράφημα των πτητικών συστατικών ενός δείγματος ούζο, ενός δείγματος τσίπουρου με γλυκάνισο και ενός δείγματος τσίπουρου χωρίς γλυκάνισο. Η χαρακτηριστική κορυφή στα 17,6 min αντιστοιχεί στην ανηθόλη. Όλα τα συστατικά διαχωρίστηκαν βάση με βάση. Η μέθοδος επικυρώθηκε πλήρως και είναι τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι είναι ιδανική για το σκοπό ανάπτυξης της.

Σχήμα 1: Χρωματογράφημα διαφόρων παραδοσιακών ελληνικών ποτών με και χωρίς γλυκάνισο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στο συγκεκριμένο τεχνικό υπόμνημα παρουσιάστηκε μία γρήγορη και ακριβής μέθοδος προσδιορισμού των πτητικών συστατικών διαφόρων ελληνικών παραδοσιακών ποτών με και χωρίς γλυκάνισο. Η μέθοδος πλέον χρησιμοποιείται σε συνθήκες ρουτίνας από το Χημείο Λαμίας.

Επιμέλεια σύνταξης: Δρ. I.N. Πασιάς, Χημείο Λαμίας

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε την ερώτηση.

...