Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για καλλιέργεια τρούφας;

0 ψήφοι
ερωτήθηκε 10 Φεβ από τον/την Admin (1,720 πόντοι)
επεξεργάσθηκε 21 Μαρ από τον/την Admin

Η τρούφα θεωρείται και όχι άδικα ως μία από τις αποδοτικότερες καλλιέργειες, η οποία όμως απαιτεί χρόνο και προσεκτική εδαφολογική προσέγγιση.

Έδαφος και μαύρη τρούφα

Γενικά είναι αποδεκτό πως η ανάπτυξη της τρούφας απαιτεί εδάφη πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο (>6% κ.β). Νεότερες μελέτες, όμως, έχουν δείξει πως η τρούφα αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη με περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο από 6-15% κ.β.

Το pH του εδάφους λόγω παρουσίας και των ανθρακικών ιόντων πρέπει να είναι αλκαλικό και μάλιστα μεγαλύτερο της τιμής 8,0. Η περιεκτικότητα σε οργανικό άνθρακα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλή με περιεκτικότητα ίση με 2% κ.β. 

Η αλατότητα του εδάφους είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική. Η συγκέντρωση νατρίου θα πρέπει να βρίσκεται σε περιεκτικότητα από 4-25 mg/kg (ppm), του καλίου περίπου ίση με 220 mg/kg (ppm), ενώ ασβέστιο και μαγνήσιο πρέπει να βρίσκονται σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 3000 mg/kg (ppm) και 30 mg/kg (ppm), αντίστοιχα. Το άζωτο πρέπει να κυμαίνεται από 0,1-0,3 mg/kg (ppm), ενώ ο φωσφόρος από 5-40 mg/kg (ppm). Η σύσταση του εδάφους μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά γενικά τα αμμώδη εδάφη είναι ιδανικότερα για την καλλιέργεια της τρούφας.

Ως γενικό συμπέρασμα η τρούφα απαιτεί αλκαλικά εδάφη με χαμηλή αλατότητα και πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο.

Για να δείτε εάν το χωράφι σας είναι κατάλληλο για καλλιέργεια τρούφας το μόνο που χρειάζεται είναι η ανάλυση χώματος για το έδαφός σας.

Συμβουλεύει ο Δρ.Ι.Ν.Πασιάς,

Ο Πασιάς Ιωάννης είναι διδάκτορας του τμήματος Πασιάς Ιωάννης, χημικόςΧημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με δεκαπέντε δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και είναι συγγραφέας σε επιστημονικά βιβλία. Κάτοχος μεταδιδακτορικού τίτλου στο τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών και εθνικών συνεδρίων. Είναι γνώστης πολλών σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών, όπως ΕΤΑΑS, FAAS, ICP-MS, HPLC-UV, HPLC-FID, LC-MS/MS, GC-FID, GC-MS, ενώ έχει εργαστεί σε πολλά διαπιστευμένα κατά ISO 17025 εργαστήρια. Έχει επίσης εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε υπό διαπίστευση εργαστήρια (π.χ ΕΦΕΤ) και στον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων και φαρμάκων.

www.yperaksia.gr

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε την ερώτηση.

...