Στατιστική ανάλυση για την αναγνώριση της φρεσκότητας μελιού

0 ψήφοι
ερωτήθηκε 3 Φεβ από τον/την Admin (1,720 πόντοι)

RESEARCH NOTE RN100

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

honey freshnessH αναγνώριση της φρεσκότητας του μελιού είναι υψίστης σημασίας, αφού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια ποιότητας. H χημειομετρική στατιστική ανάλυση αποτελεί το εργαλείο που σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα καλά αναπτυγμένων και επικυρωμένων μεθόδων μπορεί να αποδείξει αν ένα δείγμα μελιού είναι φρέσκο ή όχι.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση μελιού έχει αυξηθεί καθώς το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από πληθώρα χημικών ουσιών, όπως σάκχαρα, αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα. Γενικά, η περιεκτικότητα σε HMF και η ενεργότητα της διαστάσης αποτελούν τις κύριες χημικές παραμέτρους που αποτελούν δείκτες φρεσκότητας [1]. Αντίθετα,  η ερευνητική ομάδα Guler και συνεργατών του (2014) απέδειξαν ότι η χαμηλή ενεργότητα διαστάσης σχετίζεται με την ανθρώπινη παρέμβαση στη διατροφή της μέλισσας με σάκχαρα. Γενικά, οι μέλισσες που ταίστηκαν με σάκχαρα έδειξαν χαμηλότερη τιμή σε ενεργότητα διαστάσης [2]. Οι ερευνητικές ομάδες Capuano και συνεργατών του (2011) και Yücel και συνεργατών του (2013) απέδειξαν ότι υψηλή τιμή στην περιεκτικότητα HMF μπορεί να αποτελεί ένδειξη προσθήκης σακχάρων [3,4]. Το ερώτημα λοιπόν είναι πότε μία υψηλή τιμή HMF είναι απόδειξη παρέμβασης από τον άνθρωπο και πότε όχι. H απάντηση δίνεται μόνο με χημειομετρία.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Στατιστική Ανάλυση

Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS έκδοση 20.0. Χρησιμοποιήθηκε η Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών και η Ανάλυση σε Ομάδες για την εύρεση της συσχέτισης μεταξύ ανθρώπινης παρέμβασης και χημικής σύστασης του μελιού. Για τιμές μικρότερες του ορίου ανίχνευσης χρησιμοποιήθηκε η τιμή LOD/2. Η περιεκτικότητα σε HMF, η διαστάση της ενεργότητας και η περιεκτικότητα σε σάκχαρα προσδιορίστηκαν με τη χρήση επίσημων μεθόδων της AOAC.

Αποτελέσματα και Συζήτηση

Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της περιεκτικότητας σε HMF, της ενεργότητας της διαστάσης και της περιεκτικότητας σε σακχαρόζης. Η Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών χρησιμοποιήθηκε για να διαπιστωθεί πιθανή ομαδοποίηση διαφορετικών δειγμάτων μελιού. Βρέθηκαν 2 κύριες συνιστώσες με τιμές eigen > 1, από τις οποίες η μία αναγνωρίστηκε ότι σχετίζεται με τη φρεσκότητα και η άλλη με τη μη φρεσκότητα. Μια ταξινόμηση επίσης επιχειρήθηκε κάνοντας χρήση της Ανάλυσης σε Ομάδες και τα αποτελέσματα από την περιεκτικότητα σε σάκχαρα, HMF και από την ενεργότητα διαστάσης. Το δενδρόγραμμα απέδειξε ότι αυτές οι χημικές παράμετροι είναι ικανές ώστε να ταξινομήσουν ένα μέλι σε φρέσκο ή μη και σε νοθευμένο ή μη, Tα αποτελέσματα της μελέτης είναι υπό δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό και σε λίγο θα είναι στη διάθεση καταναλωτών και μελισσοκόμων. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η χημειομετρία είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά εργαλεία για την κατάταξη ενός μελιού ως φρέσκο ή μη. Στο Χημείο Λαμίας πετύχαμε να αποδείξουμε τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των παραμέτρων και πλέον είναι στη διάθεση μας για να εφαρμοστεί σε πραγματικά δείγματα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Thrasyvoulou, A.T, Journal of Apicultural Research 25, 1986.
  2. Guler, A. et al., Food Chemistry, 155, 2014.
  3. Capuano, E et al., Food Science and Technology, 44, 2011. 
  4. Yücel, Y et al., Food Bioscience, 1, 2013.

Υπεύθυνος σύνταξης: Δρ. I.N. Πασιάς, Χημείο Λαμίας

Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης και Αναλύσεων - www.yperaksia.gr

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να απαντήσετε την ερώτηση.

...