ScienceShop.gr
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων

Νέα Υγειονομική διάταξη για καταστήματα τροφίμων και ποτών

Από τις αρχές Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η νέα Υγειονομική Διάταξη που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων.
Υγειονομική Διάταξη που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών

Κατηγοριοποίηση βάσει επιπέδου κινδύνου

Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν σε ελέγχους από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου. Έτσι Επιπέδου ΙΙΙ – υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα παρασκευαστήρια τροφίμων, ενώ κρεοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων, καταστήματα χονδρικού εμπορίου, καταστήματα διάθεσης προϊόντων αλλαντοποιίας, εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες κ.λπ. χαρακτηρίζονται Επιπέδου ΙΙ – μεσαίου κινδύνου επιχειρήσεις.

Κύριοι άξονες της νέας Υγειονομικής Διάταξης είναι:
α) Η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των Επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος και των όρων περιβαλλοντικής υγιεινής για τη μη μετάδοση τροφιμογενών και άλλων νοσημάτων
β) Η επικαιροποίηση των κατηγοριών επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος δραστηριότητάς τους.
γ) Η Κατάταξη των Επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών βάσει της επικινδυνότητας σχετιζόμενης με το είδος τροφίμου και τη δραστηριότητα.
δ) Η Υποχρέωση εφαρμογής συστήματος αυτοελέγχου στις Επιχειρήσεις τροφίμων σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
ε) Η διασφάλιση της Υγείας των εργαζομένων
στ) Η έμφαση στο νέο τρόπο διενέργειας (ex post) Υγειονομικών ελέγχων από τις Υγειονομικές υπηρεσίες.

Διάγραμμα ροής εργασιών

Τα διαγράμματα ροής συνοδεύονται από περιγραφική έκθεση υπογεγραμμένη από Υγιεινολόγο Τ.Ε. ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας. Η περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας περιλαμβάνει: περιγραφή της υποδομής, αναφορά των προϊόντων που διαχειρίζεται η επιχείρηση, περιγραφή του τρόπου παρασκευής, συσκευασίας και προσφοράς και περιγραφή των σημείων ελέγχου και των ορίων επικινδυνότητας.
Για κάθε αλλαγή στη δραστηριότητα, ή στη ροή των εργασιών η επιχείρηση υποχρεούται να καταθέτει επικαιροποιημένο διάγραμμα ροής.

Μικτές επιχειρήσεις

Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων μπορούν να λειτουργούν ως μικτές και να συνυπάρχουν με άλλες επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.
Επιτρέπεται η διάθεση συσκευασμένων - τυποποιημένων νωπών ή κατεψυγμένων κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων χωρίς την υποχρέωση λειτουργίας κρεοπωλείου.

«Ζεστή γωνιά»

Αναφέρεται ρητά ότι στις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών δύναται να λειτουργήσει τμήμα έψησης προπαρασκευασμένων – προμαγειρευμένων φαγητών και κοτόπουλων με λιανική διάθεσή τους. Ως απαραίτητος εξοπλισμός αναφέρεται: πάγκοι εργασίας, επιφάνειες κοπής, σκεύη κ.λπ., μηχανές έψησης, προθήκες, κατάλληλος εξοπλισμός για το πλύσιμο εργαλείων και χεριών και συνεχής παροχή ζεστού και κρύου νερού.

Απαραίτητα αρχεία επιχειρήσεων τροφίμων

Τα αρχεία που πρέπει να τηρεί κάθε επιχείρηση είναι τα εξής:
Αρχείο προσωπικού – επιχείρησης.
Αρχείο νερού.
Αρχείο καθαρισμού – απολύμανσης.
Αρχείο απεντόμωσης-μυοκτονίας.
Αρχείο θερμοκρασιών.
Αρχείο πρώτων υλών και προμηθευτών.
Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη οφείλουν να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις τους στους όρους αυτής της διάταξης.

Αναλαμβάνουμε την ολοκλήρωση της απαραίτητης μελέτης όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Για μια οικονομική προσφορά μην διστάσετε να μας καλέστε στο 211-8004020.



ΌΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - Διαβάστε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας και του eshop εδώ!

Version 1.3 beta Copyright © 2017. All company names and logos are trademarks. Any copy of the contents should first be authorized by means of written approval.