ScienceShop.gr
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων

Cabernet Sauvignon VS Merlot και αντιοξειδωτική δράση

Οι κύριες κατηγορίες φυσικών αντιοξειδωτικών ενώσεων στη φύση είναι τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που μπορούν να βρεθούν σε ελεύθερες ή σε συμπλεγμένες μορφές. Αυτές οι ενώσεις έχουν ταυτοποιηθεί και ποσοτικοποιηθεί σε διάφορα φρούτα και λαχανικά και παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση με αντιοξειδωτική δράση.
Τα σταφύλια και το κρασί περιέχουν μεγάλες ποσότητες φαινολικών ενώσεων, κυρίως φλαβονοειδών. Οι περισσότερες φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στο κρασί μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά που είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ομοίως, τα υπολείμματα της παραγωγής οίνου χαρακτηρίζονται επίσης από υψηλή περιεκτικότητα φαινολικών ενώσεων λόγω ελλιπούς εξαγωγής κατά την παραγωγή οίνου.
αντιοξειδωτικά στο κρασί

Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις και η αντιοξειδωτική δράση των κόκκινων σταφυλιών, με σκοπό την εξακρίβωσή τους ως πηγής φυσικών αντιοξειδωτικών.

καπερνέ ή μερλό

Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα ήταν τέσσερα, Cabernet Sauvignon, Merlot (Vitis vinifera L.), Bordeaux και Isabel (Vitis labrusca L.).
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την εξακρίβωση των φαινολικών ενώσεων με την χρήση σπεκτροφωτομέτρου ήταν η μέθοδος κατά Folin–Ciocalteau. Για την εξακρίβωση των ανθοκυανίνων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Giusti & Wrolstad.
καπερνέ ή μερλό

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτή τη μελέτη έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών σε σχέση με την περιεκτικότητα σε φαινόλη. Οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Bordeaux ήταν οι πλουσιότερες σε συνολικά φαινόλες και ολικές ανθοκυανίνες αντίστοιχα. Η κατεχίνη ήταν η πλέον άφθονη μη ανθοκυανική ένωση που αναγνωρίστηκε στα δείγματα. Η αντιοξειδωτική δραστικότητα των εκχυλισμάτων έδειξε ότι από τις ποικιλίες που μελετήθηκαν η ποικιλία Cabernet Sauvignon έχει το μεγαλύτερο δυναμικό ως πηγή ενώσεων που θα χρησιμοποιηθούν ως φυσικά αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα. Η αναστολή της οξείδωσης στο σύστημα β-καροτίνης / λινολεϊκού οξέος φαίνεται να ενισχύεται από την αύξηση της περιεκτικότητας σε ανθοκυάνες.

Πατήστε εδώ για να βρείτε τα πάντα για το κρασί!



Διαβάστε περισσότερα άρθρα και νέα

Πως να αναγνωρίσετε την νοθεία στο ελαιόλαδο από τις τιμές Κ

→ Πως να αναγνωρίσετε την νοθεία στο ελαιόλαδο από τις τιμές Κ

Συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο για θρεπτικά και λειτουργικά τρόφιμα...

Το Χημείο Λαμίας συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τις υπερτροφές με τον τίτλο "1st International Multidisciplinary Conference on Nutraceuticals and Functional Foods" το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2016. Η εργασία που θα παρουσιαστεί έχει ως τίτλο "Χημική μετανάστευση μετάλλων και μεταλλοειδών σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα". Η συγκεκριμένη εργασία θα παρουσιαστεί από τον Επίκουρο Καθηγητή Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την κύρια επίβλεψη και μελέτη της συγκεκριμένης εργασίας είχε ο Τεχνικός Υπεύθυνος του Χημείου Λαμίας, κ. Πασιάς Ιωάννης σε συνεργασία με τον κ. Πετρόπουλο του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και του κ. Ν. Θωμαΐδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο συγκεκριμένο ερευνητικό υπόμνημα θα παρουσιαστεί μία σύνοψη της συγκεκριμένης εργασίας.Στη συγκεκριμένη εργασία αναπτύχθηκε και επικυρώθηκε μια μέθοδος για τον ταυτόχρονο προσδιορισμό Cd?Pb, As?Cu, Cr?Ni, Fe?Mn και τον μονοστοιχειακό προσδιορισμό Sn σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα με την τεχνική της Πολυστοιχειακής ατομικής απορρόφησης με φούρνο γραφίτη. Η διαδικασία επικύρωσης πραγματοποιήθηκε με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό για τον επίσημο έλεγχο επιμολυντών σε τρόφιμα. Η επικυρωμένη μέθοδος εφαρμόστηκε για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μετάλλων και μεταλλοειδών σε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα Cd στα τρόφιμα ήταν υψηλότερη από την ανώτερη επιτρεπτή τιμή των 0.050 mg/kg, όπως προτείνεται από τον κανονισμό No 1881/2006, ο οποίος όμως ισχύει για τα φρέσκα προϊόντα και όχι τα κονσερβοποιημένα. Επιπλέον, ένας νέος δείκτης φρεσκότητας καθιερώθηκε ο οποίος αφορά το χρόνο ζωής μιας ανοιγμένης συσκευασίας. Για το λόγο αυτό, διάφορες συσκευασίες αφέθηκαν ανοικτές για διαφορετικά χρονικά διαστήματα και μελετήθηκε η μεταβολή της περιεκτικότητας στα τρόφιμα. Η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί ένα επιπλέον βήμα από προηγούμενη μελέτη της ομάδας Ραπτοπούλου, Πασιάς και συνεργατών τους το 2014. Τα αποτελέσματα είναι υπό δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και σύντομα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρεια.

→ Συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο για θρεπτικά και λειτουργικά τρόφιμα...

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια αμυγδαλιάς;

Πρώτης τάξεως πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια αμυγδαλιάς καθώς, παρά την κρίση, η ζήτηση για τον πλέον αγαπημένο ξηρό καρπό παραμένει σε υψηλά επίπεδα!

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια αμυγδαλιάς;

Ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ για τις οικοτεχνίες και τους μελισσοκόμους

Ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ για τις οικοτεχνίες και τους μελισσοκόμους

→ Ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ για τις οικοτεχνίες και τους μελισσοκόμους

Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για αμπέλι;

→ Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για αμπέλι;

Μαγνητικός αναδευτήρας και η χρήση του

Ένας μαγνητικός αναδευτήρας ή ένας μαγνητικός αναμίκτης είναι μια εργαστηριακή συσκευή που χρησιμοποιεί ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο για να προκαλέσει μια ράβδο ανάδευσης (που ονομάζεται επίσης "ψύλλος") βυθισμένη σε ένα υγρό για να περιστραφεί πολύ γρήγορα, αναδεύοντας έτσι. Το περιστρεφόμενο πεδίο μπορεί να δημιουργηθεί είτε από περιστρεφόμενο μαγνήτη είτε από σύνολο σταθερών ηλεκτρομαγνητών, τοποθετημένο κάτω από το δοχείο με το υγρό.

→ Μαγνητικός αναδευτήρας και η χρήση του

Οινοποίηση και θειικός χαλκός

Τι συμβαίνει αν κατά την οινοποίηση το κρασί μας μυρίζει χαρτόνι, καμένο σπίρτο, αυγό, βραστά λαχανικά, στάβλο, σάπιο μήλο ή διαλυτικό; Τα περισσότερα προβλήματα λύνονται με την προσθήκη θεεικού χαλκού.

→ Οινοποίηση και θειικός χαλκός

Πως αναγνωρίζω την νοσεμίαση στα μελίσσια μου

→ Πως αναγνωρίζω την νοσεμίαση στα μελίσσια μου

Μπετονίτης στο κρασί, τι είναι και πως χρησιμοποιείται;

→ Μπετονίτης στο κρασί, τι είναι και πως χρησιμοποιείται;

Οι 10 καλλιέργειες με τα μεγαλύτερα κέρδη

→ Οι 10 καλλιέργειες με τα μεγαλύτερα κέρδη

Προσδιορισμός του προφίλ λιπαρών οξέων σε ελαιόλαδο

→ Προσδιορισμός του προφίλ λιπαρών οξέων σε ελαιόλαδο

Πρωτοποριακή mobile εφαρμογή για την οινοποίηση στα ελληνικά

O υπολογιστής κρασιού είναι η πρώτη εφαρμογή, το πρώτο app στα ελληνικά που μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα σάκχαρα, θειώδη, οξύτητα, θρεπτικά σε κρασί ή μούστο!Κάθε κρασί έχει τις δικές του μοναδικές υπερβολές και ελλείψεις, και είναι η δουλειά του oινοποιού να συντονίζει αυτά τα χαρακτηριστικά σε ισορροπία. Προσθήκες, μειώσεις, δοκιμές σε πάγκους, διαλύματα... ο υπολογιστής κρασιού είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

→ Πρωτοποριακή mobile εφαρμογή για την οινοποίηση στα ελληνικά

Θέλετε να ελέγξετε μόνοι σας την γνησιότητα του μελιού στο σπίτι σας;

→ Θέλετε να ελέγξετε μόνοι σας την γνησιότητα του μελιού στο σπίτι σας;

Μάθετε πως να κάνετε παστερίωση στους χυμούς

→ Μάθετε πως να κάνετε παστερίωση στους χυμούς

Τι λίπασμα χρειάζομαι στις καρυδιές μου;

→ Τι λίπασμα χρειάζομαι στις καρυδιές μου;

Εξαγωγή Ελληνικού ελαιολάδου και οι πιστοποιήσεις του

→ Εξαγωγή Ελληνικού ελαιολάδου και οι πιστοποιήσεις του

Τα μυστικά της ανάλυσης, διόρθωσης και οινοποίησης του γλεύκους

→ Τα μυστικά της ανάλυσης, διόρθωσης και οινοποίησης του γλεύκους

Μύθος ή αλήθεια, χαλάει το μέλι;;

→ Μύθος ή αλήθεια, χαλάει το μέλι;;

Τι χωράφι χρειάζομαι για καλλιέργεια ελιάς;

→ Τι χωράφι χρειάζομαι για καλλιέργεια ελιάς;

Το ασκορβικό οξύ και η χρήση του στα τρόφιμα

Το ασκορβικό οξύ είναι μια χημική ένωση (C6H8O6) που απαντάται συνήθως στη φύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιοξειδωτικό πρόσθετο τροφίμων. Ανακαλύψτε πώς δημιουργείται το ασκορβικό οξύ, πώς χρησιμοποιείται και πώς μπορεί να σας επηρεάσει.

→ Το ασκορβικό οξύ και η χρήση του στα τρόφιμα

Δεν θα πιστεύετε πόσα βακτήρια υπάρχουν σε ένα ποτήρι νερό?

→ Δεν θα πιστεύετε πόσα βακτήρια υπάρχουν σε ένα ποτήρι νερό?

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καρυδιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καρυδιάς;

Πώς να φτιάξω κομπόστ για αρχαρίους

→ Πώς να φτιάξω κομπόστ για αρχαρίους

Έρευνα σοκ!Η κατανάλωση πρόπολης ενισχύει το ανοσοποιητικό των μελισσών!

→ Έρευνα σοκ!Η κατανάλωση πρόπολης ενισχύει το ανοσοποιητικό των μελισσών!

Πως μπορώ να πουλήσω το μέλι μου σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ;

→ Πως μπορώ να πουλήσω το μέλι μου σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ;

10 οφέλη υγείας που προσφέρει το μέλι

→ 10 οφέλη υγείας που προσφέρει το μέλι

Μείωση οξύτητας κρασιού με όξινο ανθρακικό κάλιο

Η μείωση της οξύτητας είναι η διαδικασία μείωσης της οξύτητας σε χυμό σταφυλιών, γλεύκος ή κρασί. Η βιολογική διαδικασία της αποξίνωσης στο κρασί είναι μια μηλοκαλική ζύμωση, στην οποία το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ και μειώνει επίσης την αίσθηση στο στόμα του οξέος. Η φυσικοχημική αποξίνωση περιλαμβάνει είτε καθίζηση οξέος είτε ανταλλαγή ιόντων. Οι παράγοντες αποξίνωσης μετατρέπουν το τρυγικό οξύ στη μορφή αδιάλυτων αλάτων.

→ Μείωση οξύτητας κρασιού με όξινο ανθρακικό κάλιο

Προσδιορισμός της νοθείας σε κερί μέλισσας με GC-FID

→ Προσδιορισμός της νοθείας σε κερί μέλισσας με GC-FID

Μάθετε τι είναι η ετικέτα τροφίμων

→ Μάθετε τι είναι η ετικέτα τροφίμων

Προσδιορισμός γλυκάνισου σε παραδοσιακά ελληνικά ποτά

→ Προσδιορισμός γλυκάνισου σε παραδοσιακά ελληνικά ποτά

Αιθέρια έλαια: Πώς ξεχωρίζουμε τα γνήσια από τις απομιμήσεις;

→ Αιθέρια έλαια: Πώς ξεχωρίζουμε τα γνήσια από τις απομιμήσεις;

Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ανακαλύπτει την φρεσκάδα του μελιού

→ Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ανακαλύπτει την φρεσκάδα του μελιού

Ο θάνατος του τσιγάρου.. έτσι όπως το ξέραμε.

→ Ο θάνατος του τσιγάρου.. έτσι όπως το ξέραμε.

Ο ρόλος του κιτρικού οξέος στον οίνο και την οινοποίηση

→ Ο ρόλος του κιτρικού οξέος στον οίνο και την οινοποίηση

Προσδιορισμός μεθανόλης, αιθανόλης και οξικού οξέος σε οίνους

→ Προσδιορισμός μεθανόλης, αιθανόλης και οξικού οξέος σε οίνους

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φιστικιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φιστικιάς;

Οι ανεπιθύμητες οσμές στα κρασιά και πως να τις διορθώσουμε

→ Οι ανεπιθύμητες οσμές στα κρασιά και πως να τις διορθώσουμε

Έλεγχος σε μελάνι για τατουάζ

Τις τελευταίες δεκαετίες με την αύξηση των τατουάζ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί και οι ανησυχίες σχετικά με πιθανά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τα μελάνια των τατουάζ.

→ Έλεγχος σε μελάνι για τατουάζ

Βιολογικό Ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε: Δύο αχώριστοι σύμμαχοι!

→ Βιολογικό Ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε: Δύο αχώριστοι σύμμαχοι!

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καστανιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καστανιάς;

Πορεία ωρίμανσης και διορθώσεις στους μούστους

Μετά από δειγματοληψίες και μετρήσεις των σακχάρων και οξέων σε σταφύλια και σε γλεύκη (μούστους), η πορεία ωρίμανσης των σταφυλών συνήθως εξελίσσεται λιγότερο ή περισσότερο ικανοποιητικά για τις πρώιμες και μεσοπρώιμες, μερικές χρονιές ακόμη και για τις όψιμες ποικιλίες, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως το Σεπτέμβριο.

→ Πορεία ωρίμανσης και διορθώσεις στους μούστους

Δείτε σε τι θέση είναι η Ελλάδα στις εξαγωγές μελιού

→ Δείτε σε τι θέση είναι η Ελλάδα στις εξαγωγές μελιού

Η μείωση του φωσφόρου στο έδαφος και τα μακροχρόνια οφέλη του στο περιβάλλον.

→ Η μείωση του φωσφόρου στο έδαφος και τα μακροχρόνια οφέλη του στο περιβάλλον.

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε με το πεχάμετρο

→ Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε με το πεχάμετρο

Στατιστική ανάλυση για την αναγνώριση της φρεσκότητας μελιού

→ Στατιστική ανάλυση για την αναγνώριση της φρεσκότητας μελιού

Χημική ανάλυση νερού - Μάθε τι πίνεις

→ Χημική ανάλυση νερού - Μάθε τι πίνεις

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια ιπποφαούς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια ιπποφαούς;

Tι λίπασμα να βάλω στις ελιές μου;

→ Tι λίπασμα να βάλω στις ελιές μου;

Πως "κλείνουμε" σωστά το κρασί

→ Πως "κλείνουμε" σωστά το κρασί

Καλλυντικά με Φορμαλδεΰδη και χημική ανάλυση

→ Καλλυντικά με Φορμαλδεΰδη και χημική ανάλυση

Τα μυστικά της λευκής οινοποίησης

Μετά την υποδοχή των λευκών σταφυλιών γίνεται αποβοστρύχωση, έκθλιψη και στη συνέχεια η σταφυλομάζα οδηγείται σε πνευματικό πιεστήριο ή απλό πιεστήριο. Παράλληλα με την έκθλιψη διοχετεύουμε υγρό θειώδες με δοσολογία 50-60 γρ/τόνο. Στο πιεστήριο προσθέτουμε ένζυμα πιεστηρίου για γρήγορο διαχωρισμό των λασπών (βαριές λάσπες) αργότερα στις δεξαμενές.

→ Τα μυστικά της λευκής οινοποίησης

Cabernet Sauvignon VS Merlot και αντιοξειδωτική δράση

→ Cabernet Sauvignon VS Merlot και αντιοξειδωτική δράση

Διαζύγιο υγειονομικού και καταστημάτων

→ Διαζύγιο υγειονομικού και καταστημάτων

Χημική ανάλυση γλυκομαννάνης

→ Χημική ανάλυση γλυκομαννάνης

Προσδιορισμός καφεΐνης σε δείγματα καφέ και τονικών ποτών

→ Προσδιορισμός καφεΐνης σε δείγματα καφέ και τονικών ποτών

Αναγνώριση της νοθείας σε ελαιόλαδο μέσω χημειομετρίας

→ Αναγνώριση της νοθείας σε ελαιόλαδο μέσω χημειομετρίας

Τι είναι το μεταμπισουλφίτ στην οινοποίηση και πως χρησιμοποιείται σωστά

→ Τι είναι το μεταμπισουλφίτ στην οινοποίηση και πως χρησιμοποιείται σωστά

Το "μαχαίρι" στο βάζει η ΕΕ στο ζήτημα ασφάλεια τροφίμων

→ Το "μαχαίρι" στο βάζει η ΕΕ στο ζήτημα ασφάλεια τροφίμων

S.O.S της Ευρωβουλής ...Το μέλι, τρίτο νοθευμένο προϊόν στον κόσμο!

→ S.O.S της Ευρωβουλής ...Το μέλι, τρίτο νοθευμένο προϊόν στον κόσμο!

Σορβικό κάλιο και συντήρηση τροφίμων

Εάν δείτε το σορβικό κάλιο στον κατάλογο συστατικών οποιουδήποτε τροφίμου, έχει προστεθεί για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Το σορβικό κάλιο προέρχεται από το άλας καλίου του σορβικού οξέος, το οποίο βρίσκεται φυσικά σε πολλά φυτά και αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων. Σύμφωνα με το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Ενδιαφέρον, το πρόσθετο είναι ασφαλές για κατανάλωση.

→ Σορβικό κάλιο και συντήρηση τροφίμων

Τα μυστικά της ερυθρής οινοποίησης

Στην κλασσική ερυθρή οινοποίηση οι ποικιλίες συνήθως οινοποιούνται μόνες τους (Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Μοσχόμαυρο, Κοτσιφάλι, Merlot, Cabernet, Syrah κτλ.), ενώ στη χωρική οινοποίηση συνήθως συνοινοποιούνται οι ποικιλίες, ανάλογα βέβαια και με την ημερομηνία ωρίμανσης τους.

→ Τα μυστικά της ερυθρής οινοποίησης

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια κερασιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια κερασιάς;

Παλαίωση οίνων

Διακρίνουμε την οξειδωτική παλαίωση στο βαρέλι και την αναγωγική στο μπουκάλι. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν παλαιώνουν όλοι οι οίνοι. Εμείς φτιάχνουμε τα κρασιά μας για να έχουν δυναμικό παλαίωσης. Οίνοι με υψηλό αλκοολικό τίτλο και φαινολικό δυναμικό (καλό χρώμα και καλές ταννίνες-στυφάδα), ικανοποιητική οξύτητα μπορούν να παλαιώσουν σε ξύλινα βαρέλια.

→ Παλαίωση οίνων

Βροχές και πτώση θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου στα αμπέλια

→ Βροχές και πτώση θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου στα αμπέλια

Ανάκληση αλλαντικού με παθογόνο βακτήριο

Στην ανάκληση αλλαντικού από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς-επιβλαβούς τροφίμου, στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΝΟΥΜΠΟΥΛΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» συσκευασμένο, με lot No. 213 17, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης, που παρασκευάζεται από την εταιρεία «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΪΑ ΑΒΕΕ», στην Κέρκυρα. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

→ Ανάκληση αλλαντικού με παθογόνο βακτήριο

Βασικοί αμπελουργικοί κανόνες για ποιοτικό κρασί

→ Βασικοί αμπελουργικοί κανόνες για ποιοτικό κρασί

Νέα Υγειονομική διάταξη για καταστήματα τροφίμων και ποτών

→ Νέα Υγειονομική διάταξη για καταστήματα τροφίμων και ποτών

Τι είναι το αγωγιμόμετρο και ποια είναι η σωστή χρήση του αγωγιμόμετρου στο έδαφος

Το μέγεθος της αγωγιμότητας είναι στενά συνυφασμένο με την αλατότητα του εδάφους, γιατί ένα έδαφος το οποίο περιέχει πολλά άλατα δίνει και μεγάλες τιμές αγωγιμότητας. Έτσι έχει επικρατήσει να αναφερόμαστε στην αλατότητα ενός εδάφους αλλά να επικοινωνούμε τις τιμές της αλατότητας όχι με το ποσοστό αλατιού που περιέχει αλλά με την αγωγιμότητά του. Η αγωγιμότητα του εδάφους μπορεί πολύ εύκολα να μετρηθεί με ένα αγωγιμόμετρο. Δεν είναι όμως πολύ γνωστός ο ορθός τρόπος χρήσης του, οδηγώντας τον αγρότη, τον ιδιώτη ή και τον επαγγελματία γεωπόνο σε λάθος μετρήσεις ή σε κακή χρήση του αγωγιμομέτρου. agogimometro edafous Αρχικά θα ορίσουμε τους τύπους των αγωγιμομέτρων. Υπάρχουν στην αγορά 2 τύποι αγωγιμομέτρων: α) το φορητό αγωγιμόμετρο χειρός β) το αγωγιμόμετρο πάγκου Το ποιο αγωγιμόμετρο πρέπει να διαλέξουμε φαίνεται να εξαρτάται από το εάν θέλουμε να μετρήσουμε δείγματα όπου και αν είμαστε πχ στο πεδίο ή στο χωράφι ή μόνο στο εργαστήριό μας. Εδώ όμως γίνεται και μία βασική παρανόηση και ένα ουσιαστικό λάθος. Είτε κάνουμε ανάλυση εδάφους στο πεδίο είτε στο χημείο πάντα πρέπει να ακολουθούμε τον ορθό τρόπο. Πρέπει δηλαδή να γίνει αρχική προκατεργασία του δείγματος με τα κατάλληλα διαλύματα. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα εύκολη αλλά παραβλέπεται, διότι πολλοί χρήστες θεωρούν ότι ένα φορητό αγωγιμόμετρο θα μας δείξει σωστή ένδειξη μόλις έρθει σε επαφή με το έδαφος. Η σωστή μέτρηση της αγωγιμότητας στην ανάλυση εδάφους είναι εκείνη που θα μας δώσει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούμε να το αξιολογήσουμε. Θα μπορούμε δηλαδή να το εκτιμήσουμε σε αντιστοιχία με πίνακες και αποτελέσματα που βρίσκουμε στην βιβλιογραφία. Αυτή είναι και πεμπτουσία της ορθής πρακτικής, ότι θα μπορούμε να επαναλαμβάνουμε την ίδια πάντα διαδικασία ανεξαρτήτως χρήστη και οργάνου και να παίρνουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Ας μπούμε λοιπόν στην ουσία και να δούμε πως γίνεται μία σωστή μέτρηση. Θα χρειαστούμε εκτός από το αγωγιμόμετρο και ένα ποτήρι κατάλληλων διαστάσεων και απιονισμένο νερό. Δηλαδή νερό το οποίο δεν έχει καθόλου άλατα και αν μετρήσουμε την αγωγιμότητά του αυτή θα βγει κοντά στο 0. 1. Αρχικά παίρνουμε το χώμα και με ένα δοσομετρικό κουτάλι προσθέτουμε έναν όγκο εδάφους στο ποτήρι. Το έδαφος αυτό θα πρέπει πρώτα να έχει ξεραθεί όσο το δυνατό περισσότερο. Η ξήρανση γίνεται άριστα στο χημείο με την χρήση φούρνου ξήρανσης. Επίσης το έδαφος πρέπει να είναι κοσκινισμένο, να μην περιέχει δηλαδή πέτρες, χαλίκια και γενικά σωματίδια διαμέτρου μεγαλύτερης των 2 εκατοστών. 2. Προσθέτουμε δύο όγκους απιονισμένου νερού. 3. Αναδεύουμε συνεχώς για 5 λεπτά 4. Αφήνουμε το ίζημα να κάτσει στον πυθμένα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 8 ώρες ανάλογα με το τύπο του χώματος (δηλαδή την Μηχανική σύστασή του). 5. Αποχύνουμε την υγρή φάση σε νέο ποτήρι. Αυτό το νέο ποτήρι τώρα περιέχει το δείγμα μας. Σε αυτό κάνουμε την μέτρηση. 6. Βυθίζουμε το αγωγιμόμετρο στην υγρή φάση και παίρνουμε την ένδειξη.

→ Τι είναι το αγωγιμόμετρο και ποια είναι η σωστή χρήση του αγωγιμόμετρου στο έδαφος

Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για καλλιέργεια τρούφας;;

→ Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για καλλιέργεια τρούφας;;

Χαρακτηρισμός των συστατικών του αιθέριου έλαιου της λεβάντας

Η αναγνώριση του προφίλ των συστατικών του αιθέριου ελαίου της λεβάντας είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού αποτελεί κύριο συστατικό των καλλυντικών και των προϊόντων περιποίησης βρεφών. Στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/15/ΕΕ τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της λεβάντας θεωρούνται ως αλλεργιογόνα (λιναλοόλη, γερανιόλη) και θα πρέπει να αναφέρονται στο δελτίο ασφαλείας που συνοδεύει το προϊόν. Στο συγκεκριμένο τεχνικό υπόμνημα παρουσιάζεται μια μέθοδος για τον προσδιορισμό και χαρακτηρισμό των αιθέριων ελαίων της λεβάντας.

→ Χαρακτηρισμός των συστατικών του αιθέριου έλαιου της λεβάντας

Διόρθωση της οξύτητας του μούστου

→ Διόρθωση της οξύτητας του μούστου

Τι είναι και πως χρησιμοποιώ τα ρυθμιστικά διαλύματα πεχαμέτρου;

Τα ρυθμιστικά διαλύματα είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του πεχαμέτρου.

→ Τι είναι και πως χρησιμοποιώ τα ρυθμιστικά διαλύματα πεχαμέτρου;

Μικροβιολογία τροφίμων από τον Rafik Karaman

→ Μικροβιολογία τροφίμων από τον Rafik Karaman

Χρειάζομαι φυλλοδιαγνωστική ανάλυση στην καλλιέργειά μου;

→ Χρειάζομαι φυλλοδιαγνωστική ανάλυση στην καλλιέργειά μου;

Νέα κοινοτική νομοθεσία-οδηγία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης

→ Νέα κοινοτική νομοθεσία-οδηγία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης

Διόρθωση οξύτητας κρασιού με ανθρακικό ασβέστιο

→ Διόρθωση οξύτητας κρασιού με ανθρακικό ασβέστιο

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φουντουκιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φουντουκιάς;

Προσδιορισμός της βιταμίνης Ε (α-τοκοφερόλη) με GC-FID

→ Προσδιορισμός της βιταμίνης Ε (α-τοκοφερόλη) με GC-FID

ΌΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - Διαβάστε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας και του eshop εδώ!

Version 1.3 beta Copyright © 2017. All company names and logos are trademarks. Any copy of the contents should first be authorized by means of written approval.