ScienceShop.gr
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων

Οι 10 καλλιέργειες με τα μεγαλύτερα κέρδη

Οι καλλιέργειες νέων ειδών και η μεταστροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες, που υπόσχονται πλέον υψηλές αποδόσεις, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις των Ελλήνων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το ετήσιο εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας αποδόσεις έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, στην τιμή παραγωγού.
Καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βοτάνων και η παραγωγή αιθέριων ελαίων από φυτά, με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων που προσεγγίσει τα 75.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας για 10 στρέμματα καλλιέργειας.
Οι δυνατότητες ανάπτυξης των «superfoods» και αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι τεράστιες σε σχέση με τα περισσότερα συμβατικά γεωργικά προϊόντα. Η ζήτηση στο ράφι του καταναλωτή αυξάνεται διαρκώς και οι παραγωγοί λαμβάνουν θέσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.
καλλιέργειες κατάλληλες για το χωράφι μου

Μύρτιλο ή Μπλούμπερι,Μέση απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα
Το μύρτιλο ή αλλιώς μπλούμπερι, με την αγγλική του ονομασία βρίσκεται στη λίστα των εναλλακτικών καλλιεργειών που δείχνουν καλή προσαρμοστικότητα στα ελληνικά εδάφη και μπορεί να έχει καλές αποδόσεις. Η μέση απόδοσή του φτάνει τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα, ενώ σε ένα στρέμμα μπαίνουν 200 φυτά. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 1,50-1,80 μ., προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, εδάφη με πολύ χαμηλό pΗ. Ο καρπός του έχει μπλε χρώμα και χρησιμοποιείται μεταξύ των άλλων για την παρασκευή μαρμελάδας, ενώ πωλείται και ως αποξηραμένος. Το δενδρύλλιο δίνει παραγωγή από την πρώτη κιόλας χρονιά, ενώ μετά το τρίτο έτος αρχίζει να δίνει 3-4 κιλά το δένδρο και σε πλήρη παραγωγή φτάνει τα 5 κιλά. Με τιμή 5 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο, το καθαρό εισόδημα ανέρχεται στα 2.500 ευρώ/στρέμμα.

Βασιλικός,Παράδοση με... μεγάλα περιθώρια κέρδους
Ευδοκιμεί σε χωράφια μέσης σύστασης, πλούσια, σε ό,τι αφορά το κάλιο ποτιστικά με καλή αποστράγγιση. Ο βασιλικός είναι φυτό με μεγάλη βλαστητική ανάπτυξη γι' αυτό έχει συνέχεια ανάγκη από λιπαντικά (κομπόστα) στοιχεία και υγρασία στο έδαφος. Ο βασιλικός θέλει πολύ ήλιο, για να αποκτήσει το γνωστό, χαρακτηριστικό του άρωμα. Συλλέγεται λίγο πριν την ανθοφορία ή ξεραίνεται ολόκληρο σε μέρος δροσερό και αεριζόμενο. Η ζήτηση του βασιλικού από τη φαρμακευτική βιομηχανία είναι μεγάλη και τα έσοδα που δίνει στον παραγωγό σημαντικά. Η απόδοση φθάνει τα 400 κιλά αποξηραμένα φύλλα με καθαρά έσοδα για τον παραγωγό περίπου 800 ευρώ. Σε περίπτωση που πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, τα έσοδα διπλασιάζονται και κυμαίνονται στα 1.500-2.000 ευρώ.

Ιπποφαές,Εξασφαλισμένο συμβόλαιο με σίγουρες αποδόσεις
Εισόδημα που φθάνει τις 2.000 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια του ιπποφαούς με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας που εξασφαλίζει τη διάθεση της παραγωγής. Σημαντικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας του ιπποφαούς που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των λεγόμενων υπερτροφών (super foods) είναι ότι -σύμφωνα με τους γνώστες- έχει ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας, προσαρμόζεται ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ξηρασίας και παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε άγονα εδάφη. Εχει κατά μέσο όρο απόδοση 6-7 κιλά καρπό ανά δένδρο, κάτι που σημαίνει ότι φυτεύοντας κάποιος 150 θηλυκά δένδρα ανά στρέμμα παίρνει 900-1.000 κιλά κατά μέσο όρο τον χρόνο. Με τιμή παραγωγού 3 ευρώ/κιλό, προκύπτουν ακαθάριστα έσοδα 3.000-3.500 ευρώ τον χρόνο και αφαιρώντας τα έξοδα, απομένουν 2.000 ευρώ καθαρό εισόδημα.

Αλόη,Χρυσωρυχείο η καλλιέργεια στην Ελλάδα
Η αλόη θεωρείται το «βότανο της αθανασίας» και όχι άδικα, αν λάβουμε υπόψη τα σημαντικά συστατικά που περιέχουν τα φύλλα της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Παράλληλα, η καλλιέργεια της αλόης είναι και μία μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς, αφού το τζελ αλόης έχει τεράστια ζήτηση, αλλά μικρή εγχώρια παραγωγή. Το κάθε φυτό μπορεί να δώσει τουλάχιστον 4 φύλλα από τρεις ώς τέσσερις φορές τον χρόνο. Μετά τον 4ο χρόνο το στρέμμα μπορεί να δώσει ως και 13.000 φύλλα. Το κάθε φύλλο έχει βάρος 400 με 800 γραμμάρια, που σημαίνει ότι το ένα στρέμμα αποδίδει 7.000 κιλά φύλλων, τα οποία εμπεριέχουν περίπου 70%-80% gel.

Ρόδι,Ο κόκκινος «χρυσός» από την αρχαιότητα
Εναλλακτική πρόταση σε νέους και παλιούς αγρότες προσφέρει η συμβολαιακή καλλιέργεια της ροδιάς, που φτάνει να αποδίδει εισόδημα της τάξης έως και 1.200 ευρώ ανά στρέμμα. Η ροδιά είναι ανθεκτικό φυλλοβόλο δένδρο που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3-4 μ. Οι κόκκινοι χυμώδεις καρποί του ροδιού έχουν λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε σάκχαρα, βιταμίνες A, B, C, καθώς και σε μέταλλα όπως κάλλιο και πολυφαινόλες. Σε αυτά οφείλει το ρόδι την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται σε 2,5-3 τόνους εμπορεύσιμο ρόδι, ενώ το κόστος εγκατάστασης ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 540 ευρώ.

Αρώνια,Καλλιέργεια super food με super προοπτικές
Ευχάριστες εκπλήξεις κρύβουν ακόμα οι εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η αρώνια, που δεν είναι πολύ γνωστή, έχει κατά κάποιο τρόπο «επισκιαστεί» από άλλες πιο γνωστές καλλιέργειες. Η αρώνια είναι φαρμακευτικό φυτό και χάρη στη χημική σύσταση των καρπών της προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καρπός της περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K και συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, που είναι πολύ σημαντικά για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Η καλλιέργειά είναι εξαιρετικά αποδοτική. Δύο με τρία χρόνια μετά τη φύτευση, φτάνει τα 1.300-1.800 κιλά στρεμματική απόδοση και αποδίδει εισόδημα περίπου 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Δενδρολίβανο,Αρωματίζει, απαλύνει ξεκουράζει και τονώνει... οικονομικά
Πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο εισόδημα συνιστά η καλλιέργεια του αρωματικού φυτού, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για πωλήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Το δενδρολίβανο υπόσχεται πολύ καλές αποδόσεις και παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια του φυτού στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης. Αποτελεί ελκυστική καλλιέργεια χάρη στο χαμηλό κόστος εγκατάστασης (350-400 ευρώ ανά στρέμμα), στην εξαιρετική απόδοσή του που είναι 250-350 κιλά αποξηραμένα φύλλα και στο εισόδημα που μπορεί να φτάσει τα 500-700 ευρώ το στρέμμα για συμβατικές καλλιέργειες και τα 1.500-1.800 ευρώ για τις βιολογικές.

Κρανιά,Προσοδοφόρα, αξιοποιώντας τις ορεινές εκτάσεις
Μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσφέροντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα. Πρόκειται για αυτόχθονο, μακρόβιο δέντρο, γνωστό από την αρχαιότητα για τον καρπό του καθώς και για το ιδιαίτερα σκληρό του ξύλο. Με στρεμματική απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα, το κράνο μπορεί να αποφέρει περίπου 800-1.300 ευρώ καθαρά έσοδα στον παραγωγό. Επίσης, το ξύλο της κρανιάς χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων μικροκατασκευών και εργαλείων (μπαστούνια, γκλίτσες, βέργες, πίπες κ.λπ.). Από τον φλοιό προέρχεται κόκκινη βαφή με την οποία παλαιότερα βάφονταν δέρματα, ενώ με τους καρπούς έβαφαν αβγά. Επίσης παράγεται ένα παραδοσιακό λικέρ. Το μόνο που ζητεί είναι νερό. Ειδικά όταν το δέντρο είναι νεαρό, χρειάζεται άφθονο νερό και το σωστό είναι να αρδεύεται κάθε 10-15 ημέρες κατά τη θερινή, άνομβρη περίοδο.

Στέβια,Κερδίζει έδαφος στους Ελληνες παραγωγούς
Η στέβια είναι μια από τις λίγες συμβολαιακές καλλιέργειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Η Ελλάδα θεωρείται «προνομιούχος» χώρα για την εν λόγω καλλιέργεια, αφού η φωτοπερίοδος ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού, δίνοντας εξαιρετικά μεγάλες παραγωγές σε σχέση με άλλες χώρες, όπου το φυτό έχει το μισό ή και λιγότερο τελικό ύψος πριν την περίοδο της κοπής. Η ανάπτυξη της στέβιας απαιτεί μικρές ποσότητες νερού και λιπασμάτων. Η τιμή των ξερών φύλλων είναι 1-2,5 ευρώ και η απόδοση ανά στρέμμα 100-150 κιλά. Υπό ιδανικές συνθήκες, η παραγωγή ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει τα 400-450 κιλά και τα έσοδα να αγγίξουν τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Η προέλευση του φυτού υποδεικνύει τις οικολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να ευδοκιμήσει και να αποτελέσει μια παραγωγική καλλιέργεια.

Γκότζι μπέρι,Υψηλά κέρδη και ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης
Μπορεί να μην εντάσσεται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, ανήκοντας όμως στην κατηγορία των super foods αρχίζει ήδη να γνωρίζει ζήτηση από τις βιομηχανίες μεταποίησης και σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές αποδόσεις, σκαρφαλώνει ψηλά στη λίστα με τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες. Το γκότζι μπέρι, ένα ξενόφερτο φρούτο που πριν από μερικά χρόνια το αγνοούσαμε στην Ελλάδα, αυξάνει διαρκώς τις «μετοχές» του και αρχίζει να γίνεται αρεστό από καταναλωτές και βιομηχανίες, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για την καλλιέργεια του στη χώρα μας. Το φυλλοβόλο φυτό αντέχει τόσο σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40° C όσο και σε χαμηλές (όπως στους -30° C). Εντυπωσιακή είναι και η στρεμματική απόδοση που φτάνει σε 1,5 τόνο νωπών καρπών, 700-800 αποξηραμένων. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται σε 6-7 ευρώ το κιλό αποξηραμένου καρπού, δίνοντας καθαρά έσοδα περίπου 2.000 ευρώ.

Για να επιλέξουμε καλλιέργεια θα πρέπει να γνωρίζουμε τους περιορισμούς που βάζει η κάθε καλλιέργεια στα χαρακτηριστικά του εδάφους. Έτσι κάποιες καλλιέργειες μπορεί να θέλουν συγκεκριμένη περιοχή pH για να ευδοκιμάσουν και άλλες καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Πατήστε εδώ για τον έλεγχο εδάφους για επιλογή καλλιέργειας.
Σε αυτό το πακέτο αναλύσεων συμπεριλαμβάνονται όλα τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά όπως το pH, η αγωγιμότητα, το ανθρακικό ασβέστιο, η οργανική ουσία και η μηχανική σύσταση.
Σημειωτέον ότι το προσωπικό του χημείου έχει αρκετή εμπειρία για να σας βοηθήσει στην καταλληλότητα του εδάφους, εφόσον πρόκειται για καλλιέργεια για την οποία έχουμε την σχετική βιβλιογραφία.


Πηγή

Διαβάστε περισσότερα άρθρα και νέα

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καστανιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καστανιάς;

Παλαίωση οίνων

Διακρίνουμε την οξειδωτική παλαίωση στο βαρέλι και την αναγωγική στο μπουκάλι. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν παλαιώνουν όλοι οι οίνοι. Εμείς φτιάχνουμε τα κρασιά μας για να έχουν δυναμικό παλαίωσης. Οίνοι με υψηλό αλκοολικό τίτλο και φαινολικό δυναμικό (καλό χρώμα και καλές ταννίνες-στυφάδα), ικανοποιητική οξύτητα μπορούν να παλαιώσουν σε ξύλινα βαρέλια.

→ Παλαίωση οίνων

Τι χωράφι χρειάζομαι για καλλιέργεια ελιάς;

→ Τι χωράφι χρειάζομαι για καλλιέργεια ελιάς;

Τι είναι και πως χρησιμοποιώ τα ρυθμιστικά διαλύματα πεχαμέτρου;

Τα ρυθμιστικά διαλύματα είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του πεχαμέτρου.

→ Τι είναι και πως χρησιμοποιώ τα ρυθμιστικά διαλύματα πεχαμέτρου;

Τα μυστικά της ερυθρής οινοποίησης

Στην κλασσική ερυθρή οινοποίηση οι ποικιλίες συνήθως οινοποιούνται μόνες τους (Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Μοσχόμαυρο, Κοτσιφάλι, Merlot, Cabernet, Syrah κτλ.), ενώ στη χωρική οινοποίηση συνήθως συνοινοποιούνται οι ποικιλίες, ανάλογα βέβαια και με την ημερομηνία ωρίμανσης τους.

→ Τα μυστικά της ερυθρής οινοποίησης

Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για καλλιέργεια τρούφας;;

→ Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για καλλιέργεια τρούφας;;

Μάθετε πως να κάνετε παστερίωση στους χυμούς

→ Μάθετε πως να κάνετε παστερίωση στους χυμούς

Πως "κλείνουμε" σωστά το κρασί

→ Πως "κλείνουμε" σωστά το κρασί

Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για αμπέλι;

→ Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για αμπέλι;

Μικροβιολογία τροφίμων από τον Rafik Karaman

→ Μικροβιολογία τροφίμων από τον Rafik Karaman

Ο ρόλος του κιτρικού οξέος στον οίνο και την οινοποίηση

→ Ο ρόλος του κιτρικού οξέος στον οίνο και την οινοποίηση

Προσδιορισμός της βιταμίνης Ε (α-τοκοφερόλη) με GC-FID

→ Προσδιορισμός της βιταμίνης Ε (α-τοκοφερόλη) με GC-FID

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε με το πεχάμετρο

→ Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε με το πεχάμετρο

Tι λίπασμα να βάλω στις ελιές μου;

→ Tι λίπασμα να βάλω στις ελιές μου;

Ανάκληση αλλαντικού με παθογόνο βακτήριο

Στην ανάκληση αλλαντικού από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς-επιβλαβούς τροφίμου, στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΝΟΥΜΠΟΥΛΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» συσκευασμένο, με lot No. 213 17, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης, που παρασκευάζεται από την εταιρεία «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΪΑ ΑΒΕΕ», στην Κέρκυρα. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

→ Ανάκληση αλλαντικού με παθογόνο βακτήριο

Θέλετε να ελέγξετε μόνοι σας την γνησιότητα του μελιού στο σπίτι σας;

→ Θέλετε να ελέγξετε μόνοι σας την γνησιότητα του μελιού στο σπίτι σας;

Βασικοί αμπελουργικοί κανόνες για ποιοτικό κρασί

→ Βασικοί αμπελουργικοί κανόνες για ποιοτικό κρασί

Οι ανεπιθύμητες οσμές στα κρασιά και πως να τις διορθώσουμε

→ Οι ανεπιθύμητες οσμές στα κρασιά και πως να τις διορθώσουμε

Τι είναι το μεταμπισουλφίτ στην οινοποίηση και πως χρησιμοποιείται σωστά

→ Τι είναι το μεταμπισουλφίτ στην οινοποίηση και πως χρησιμοποιείται σωστά

Νέα κοινοτική νομοθεσία-οδηγία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης

→ Νέα κοινοτική νομοθεσία-οδηγία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης

Έρευνα σοκ!Η κατανάλωση πρόπολης ενισχύει το ανοσοποιητικό των μελισσών!

→ Έρευνα σοκ!Η κατανάλωση πρόπολης ενισχύει το ανοσοποιητικό των μελισσών!

Δεν θα πιστεύετε πόσα βακτήρια υπάρχουν σε ένα ποτήρι νερό?

→ Δεν θα πιστεύετε πόσα βακτήρια υπάρχουν σε ένα ποτήρι νερό?

Μαγνητικός αναδευτήρας και η χρήση του

Ένας μαγνητικός αναδευτήρας ή ένας μαγνητικός αναμίκτης είναι μια εργαστηριακή συσκευή που χρησιμοποιεί ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο για να προκαλέσει μια ράβδο ανάδευσης (που ονομάζεται επίσης "ψύλλος") βυθισμένη σε ένα υγρό για να περιστραφεί πολύ γρήγορα, αναδεύοντας έτσι. Το περιστρεφόμενο πεδίο μπορεί να δημιουργηθεί είτε από περιστρεφόμενο μαγνήτη είτε από σύνολο σταθερών ηλεκτρομαγνητών, τοποθετημένο κάτω από το δοχείο με το υγρό.

→ Μαγνητικός αναδευτήρας και η χρήση του

Τα μυστικά της ανάλυσης, διόρθωσης και οινοποίησης του γλεύκους

→ Τα μυστικά της ανάλυσης, διόρθωσης και οινοποίησης του γλεύκους

Χημική ανάλυση γλυκομαννάνης

→ Χημική ανάλυση γλυκομαννάνης

Προσδιορισμός της νοθείας σε κερί μέλισσας με GC-FID

→ Προσδιορισμός της νοθείας σε κερί μέλισσας με GC-FID

Στατιστική ανάλυση για την αναγνώριση της φρεσκότητας μελιού

→ Στατιστική ανάλυση για την αναγνώριση της φρεσκότητας μελιού

Δείτε σε τι θέση είναι η Ελλάδα στις εξαγωγές μελιού

→ Δείτε σε τι θέση είναι η Ελλάδα στις εξαγωγές μελιού

Μείωση οξύτητας κρασιού με όξινο ανθρακικό κάλιο

Η μείωση της οξύτητας είναι η διαδικασία μείωσης της οξύτητας σε χυμό σταφυλιών, γλεύκος ή κρασί. Η βιολογική διαδικασία της αποξίνωσης στο κρασί είναι μια μηλοκαλική ζύμωση, στην οποία το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ και μειώνει επίσης την αίσθηση στο στόμα του οξέος. Η φυσικοχημική αποξίνωση περιλαμβάνει είτε καθίζηση οξέος είτε ανταλλαγή ιόντων. Οι παράγοντες αποξίνωσης μετατρέπουν το τρυγικό οξύ στη μορφή αδιάλυτων αλάτων.

→ Μείωση οξύτητας κρασιού με όξινο ανθρακικό κάλιο

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια αμυγδαλιάς;

Πρώτης τάξεως πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια αμυγδαλιάς καθώς, παρά την κρίση, η ζήτηση για τον πλέον αγαπημένο ξηρό καρπό παραμένει σε υψηλά επίπεδα!

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια αμυγδαλιάς;

Οι 10 καλλιέργειες με τα μεγαλύτερα κέρδη

→ Οι 10 καλλιέργειες με τα μεγαλύτερα κέρδη

Τα μυστικά της λευκής οινοποίησης

Μετά την υποδοχή των λευκών σταφυλιών γίνεται αποβοστρύχωση, έκθλιψη και στη συνέχεια η σταφυλομάζα οδηγείται σε πνευματικό πιεστήριο ή απλό πιεστήριο. Παράλληλα με την έκθλιψη διοχετεύουμε υγρό θειώδες με δοσολογία 50-60 γρ/τόνο. Στο πιεστήριο προσθέτουμε ένζυμα πιεστηρίου για γρήγορο διαχωρισμό των λασπών (βαριές λάσπες) αργότερα στις δεξαμενές.

→ Τα μυστικά της λευκής οινοποίησης

Αναγνώριση της νοθείας σε ελαιόλαδο μέσω χημειομετρίας

→ Αναγνώριση της νοθείας σε ελαιόλαδο μέσω χημειομετρίας

Ο θάνατος του τσιγάρου.. έτσι όπως το ξέραμε.

→ Ο θάνατος του τσιγάρου.. έτσι όπως το ξέραμε.

Προσδιορισμός μεθανόλης, αιθανόλης και οξικού οξέος σε οίνους

→ Προσδιορισμός μεθανόλης, αιθανόλης και οξικού οξέος σε οίνους

Πώς να φτιάξω κομπόστ για αρχαρίους

→ Πώς να φτιάξω κομπόστ για αρχαρίους

Αιθέρια έλαια: Πώς ξεχωρίζουμε τα γνήσια από τις απομιμήσεις;

→ Αιθέρια έλαια: Πώς ξεχωρίζουμε τα γνήσια από τις απομιμήσεις;

Διόρθωση οξύτητας κρασιού με ανθρακικό ασβέστιο

→ Διόρθωση οξύτητας κρασιού με ανθρακικό ασβέστιο

Πρωτοποριακή mobile εφαρμογή για την οινοποίηση στα ελληνικά

O υπολογιστής κρασιού είναι η πρώτη εφαρμογή, το πρώτο app στα ελληνικά που μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα σάκχαρα, θειώδη, οξύτητα, θρεπτικά σε κρασί ή μούστο!Κάθε κρασί έχει τις δικές του μοναδικές υπερβολές και ελλείψεις, και είναι η δουλειά του oινοποιού να συντονίζει αυτά τα χαρακτηριστικά σε ισορροπία. Προσθήκες, μειώσεις, δοκιμές σε πάγκους, διαλύματα... ο υπολογιστής κρασιού είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

→ Πρωτοποριακή mobile εφαρμογή για την οινοποίηση στα ελληνικά

Βιολογικό Ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε: Δύο αχώριστοι σύμμαχοι!

→ Βιολογικό Ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε: Δύο αχώριστοι σύμμαχοι!

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φουντουκιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φουντουκιάς;

Οινοποίηση και θειικός χαλκός

Τι συμβαίνει αν κατά την οινοποίηση το κρασί μας μυρίζει χαρτόνι, καμένο σπίρτο, αυγό, βραστά λαχανικά, στάβλο, σάπιο μήλο ή διαλυτικό; Τα περισσότερα προβλήματα λύνονται με την προσθήκη θεεικού χαλκού.

→ Οινοποίηση και θειικός χαλκός

Προσδιορισμός γλυκάνισου σε παραδοσιακά ελληνικά ποτά

→ Προσδιορισμός γλυκάνισου σε παραδοσιακά ελληνικά ποτά

Πως να αναγνωρίσετε την νοθεία στο ελαιόλαδο από τις τιμές Κ

→ Πως να αναγνωρίσετε την νοθεία στο ελαιόλαδο από τις τιμές Κ

Έλεγχος σε μελάνι για τατουάζ

Τις τελευταίες δεκαετίες με την αύξηση των τατουάζ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί και οι ανησυχίες σχετικά με πιθανά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τα μελάνια των τατουάζ.

→ Έλεγχος σε μελάνι για τατουάζ

Τι λίπασμα χρειάζομαι στις καρυδιές μου;

→ Τι λίπασμα χρειάζομαι στις καρυδιές μου;

Το ασκορβικό οξύ και η χρήση του στα τρόφιμα

Το ασκορβικό οξύ είναι μια χημική ένωση (C6H8O6) που απαντάται συνήθως στη φύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιοξειδωτικό πρόσθετο τροφίμων. Ανακαλύψτε πώς δημιουργείται το ασκορβικό οξύ, πώς χρησιμοποιείται και πώς μπορεί να σας επηρεάσει.

→ Το ασκορβικό οξύ και η χρήση του στα τρόφιμα

Σορβικό κάλιο και συντήρηση τροφίμων

Εάν δείτε το σορβικό κάλιο στον κατάλογο συστατικών οποιουδήποτε τροφίμου, έχει προστεθεί για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Το σορβικό κάλιο προέρχεται από το άλας καλίου του σορβικού οξέος, το οποίο βρίσκεται φυσικά σε πολλά φυτά και αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων. Σύμφωνα με το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Ενδιαφέρον, το πρόσθετο είναι ασφαλές για κατανάλωση.

→ Σορβικό κάλιο και συντήρηση τροφίμων

Μύθος ή αλήθεια, χαλάει το μέλι;;

→ Μύθος ή αλήθεια, χαλάει το μέλι;;

Διαζύγιο υγειονομικού και καταστημάτων

→ Διαζύγιο υγειονομικού και καταστημάτων

Προσδιορισμός του προφίλ λιπαρών οξέων σε ελαιόλαδο

→ Προσδιορισμός του προφίλ λιπαρών οξέων σε ελαιόλαδο

Μπετονίτης στο κρασί, τι είναι και πως χρησιμοποιείται;

→ Μπετονίτης στο κρασί, τι είναι και πως χρησιμοποιείται;

Νέα Υγειονομική διάταξη για καταστήματα τροφίμων και ποτών

→ Νέα Υγειονομική διάταξη για καταστήματα τροφίμων και ποτών

Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ανακαλύπτει την φρεσκάδα του μελιού

→ Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ανακαλύπτει την φρεσκάδα του μελιού

Χρειάζομαι φυλλοδιαγνωστική ανάλυση στην καλλιέργειά μου;

→ Χρειάζομαι φυλλοδιαγνωστική ανάλυση στην καλλιέργειά μου;

Διόρθωση της οξύτητας του μούστου

→ Διόρθωση της οξύτητας του μούστου

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φιστικιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φιστικιάς;

Συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο για θρεπτικά και λειτουργικά τρόφιμα...

Το Χημείο Λαμίας συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τις υπερτροφές με τον τίτλο "1st International Multidisciplinary Conference on Nutraceuticals and Functional Foods" το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2016. Η εργασία που θα παρουσιαστεί έχει ως τίτλο "Χημική μετανάστευση μετάλλων και μεταλλοειδών σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα". Η συγκεκριμένη εργασία θα παρουσιαστεί από τον Επίκουρο Καθηγητή Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την κύρια επίβλεψη και μελέτη της συγκεκριμένης εργασίας είχε ο Τεχνικός Υπεύθυνος του Χημείου Λαμίας, κ. Πασιάς Ιωάννης σε συνεργασία με τον κ. Πετρόπουλο του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και του κ. Ν. Θωμαΐδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο συγκεκριμένο ερευνητικό υπόμνημα θα παρουσιαστεί μία σύνοψη της συγκεκριμένης εργασίας.Στη συγκεκριμένη εργασία αναπτύχθηκε και επικυρώθηκε μια μέθοδος για τον ταυτόχρονο προσδιορισμό Cd?Pb, As?Cu, Cr?Ni, Fe?Mn και τον μονοστοιχειακό προσδιορισμό Sn σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα με την τεχνική της Πολυστοιχειακής ατομικής απορρόφησης με φούρνο γραφίτη. Η διαδικασία επικύρωσης πραγματοποιήθηκε με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό για τον επίσημο έλεγχο επιμολυντών σε τρόφιμα. Η επικυρωμένη μέθοδος εφαρμόστηκε για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μετάλλων και μεταλλοειδών σε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα Cd στα τρόφιμα ήταν υψηλότερη από την ανώτερη επιτρεπτή τιμή των 0.050 mg/kg, όπως προτείνεται από τον κανονισμό No 1881/2006, ο οποίος όμως ισχύει για τα φρέσκα προϊόντα και όχι τα κονσερβοποιημένα. Επιπλέον, ένας νέος δείκτης φρεσκότητας καθιερώθηκε ο οποίος αφορά το χρόνο ζωής μιας ανοιγμένης συσκευασίας. Για το λόγο αυτό, διάφορες συσκευασίες αφέθηκαν ανοικτές για διαφορετικά χρονικά διαστήματα και μελετήθηκε η μεταβολή της περιεκτικότητας στα τρόφιμα. Η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί ένα επιπλέον βήμα από προηγούμενη μελέτη της ομάδας Ραπτοπούλου, Πασιάς και συνεργατών τους το 2014. Τα αποτελέσματα είναι υπό δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και σύντομα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρεια.

→ Συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο για θρεπτικά και λειτουργικά τρόφιμα...

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια κερασιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια κερασιάς;

Ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ για τις οικοτεχνίες και τους μελισσοκόμους

Ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ για τις οικοτεχνίες και τους μελισσοκόμους

→ Ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ για τις οικοτεχνίες και τους μελισσοκόμους

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια ιπποφαούς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια ιπποφαούς;

Βροχές και πτώση θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου στα αμπέλια

→ Βροχές και πτώση θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου στα αμπέλια

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καρυδιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καρυδιάς;

10 οφέλη υγείας που προσφέρει το μέλι

→ 10 οφέλη υγείας που προσφέρει το μέλι

Πως αναγνωρίζω την νοσεμίαση στα μελίσσια μου

→ Πως αναγνωρίζω την νοσεμίαση στα μελίσσια μου

Χημική ανάλυση νερού - Μάθε τι πίνεις

→ Χημική ανάλυση νερού - Μάθε τι πίνεις

Καλλυντικά με Φορμαλδεΰδη και χημική ανάλυση

→ Καλλυντικά με Φορμαλδεΰδη και χημική ανάλυση

Εξαγωγή Ελληνικού ελαιολάδου και οι πιστοποιήσεις του

→ Εξαγωγή Ελληνικού ελαιολάδου και οι πιστοποιήσεις του

S.O.S της Ευρωβουλής ...Το μέλι, τρίτο νοθευμένο προϊόν στον κόσμο!

→ S.O.S της Ευρωβουλής ...Το μέλι, τρίτο νοθευμένο προϊόν στον κόσμο!

Πορεία ωρίμανσης και διορθώσεις στους μούστους

Μετά από δειγματοληψίες και μετρήσεις των σακχάρων και οξέων σε σταφύλια και σε γλεύκη (μούστους), η πορεία ωρίμανσης των σταφυλών συνήθως εξελίσσεται λιγότερο ή περισσότερο ικανοποιητικά για τις πρώιμες και μεσοπρώιμες, μερικές χρονιές ακόμη και για τις όψιμες ποικιλίες, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως το Σεπτέμβριο.

→ Πορεία ωρίμανσης και διορθώσεις στους μούστους

Χαρακτηρισμός των συστατικών του αιθέριου έλαιου της λεβάντας

Η αναγνώριση του προφίλ των συστατικών του αιθέριου ελαίου της λεβάντας είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού αποτελεί κύριο συστατικό των καλλυντικών και των προϊόντων περιποίησης βρεφών. Στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/15/ΕΕ τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της λεβάντας θεωρούνται ως αλλεργιογόνα (λιναλοόλη, γερανιόλη) και θα πρέπει να αναφέρονται στο δελτίο ασφαλείας που συνοδεύει το προϊόν. Στο συγκεκριμένο τεχνικό υπόμνημα παρουσιάζεται μια μέθοδος για τον προσδιορισμό και χαρακτηρισμό των αιθέριων ελαίων της λεβάντας.

→ Χαρακτηρισμός των συστατικών του αιθέριου έλαιου της λεβάντας

Προσδιορισμός καφεΐνης σε δείγματα καφέ και τονικών ποτών

→ Προσδιορισμός καφεΐνης σε δείγματα καφέ και τονικών ποτών

Τι είναι το αγωγιμόμετρο και ποια είναι η σωστή χρήση του αγωγιμόμετρου στο έδαφος

Το μέγεθος της αγωγιμότητας είναι στενά συνυφασμένο με την αλατότητα του εδάφους, γιατί ένα έδαφος το οποίο περιέχει πολλά άλατα δίνει και μεγάλες τιμές αγωγιμότητας. Έτσι έχει επικρατήσει να αναφερόμαστε στην αλατότητα ενός εδάφους αλλά να επικοινωνούμε τις τιμές της αλατότητας όχι με το ποσοστό αλατιού που περιέχει αλλά με την αγωγιμότητά του. Η αγωγιμότητα του εδάφους μπορεί πολύ εύκολα να μετρηθεί με ένα αγωγιμόμετρο. Δεν είναι όμως πολύ γνωστός ο ορθός τρόπος χρήσης του, οδηγώντας τον αγρότη, τον ιδιώτη ή και τον επαγγελματία γεωπόνο σε λάθος μετρήσεις ή σε κακή χρήση του αγωγιμομέτρου. agogimometro edafous Αρχικά θα ορίσουμε τους τύπους των αγωγιμομέτρων. Υπάρχουν στην αγορά 2 τύποι αγωγιμομέτρων: α) το φορητό αγωγιμόμετρο χειρός β) το αγωγιμόμετρο πάγκου Το ποιο αγωγιμόμετρο πρέπει να διαλέξουμε φαίνεται να εξαρτάται από το εάν θέλουμε να μετρήσουμε δείγματα όπου και αν είμαστε πχ στο πεδίο ή στο χωράφι ή μόνο στο εργαστήριό μας. Εδώ όμως γίνεται και μία βασική παρανόηση και ένα ουσιαστικό λάθος. Είτε κάνουμε ανάλυση εδάφους στο πεδίο είτε στο χημείο πάντα πρέπει να ακολουθούμε τον ορθό τρόπο. Πρέπει δηλαδή να γίνει αρχική προκατεργασία του δείγματος με τα κατάλληλα διαλύματα. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα εύκολη αλλά παραβλέπεται, διότι πολλοί χρήστες θεωρούν ότι ένα φορητό αγωγιμόμετρο θα μας δείξει σωστή ένδειξη μόλις έρθει σε επαφή με το έδαφος. Η σωστή μέτρηση της αγωγιμότητας στην ανάλυση εδάφους είναι εκείνη που θα μας δώσει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούμε να το αξιολογήσουμε. Θα μπορούμε δηλαδή να το εκτιμήσουμε σε αντιστοιχία με πίνακες και αποτελέσματα που βρίσκουμε στην βιβλιογραφία. Αυτή είναι και πεμπτουσία της ορθής πρακτικής, ότι θα μπορούμε να επαναλαμβάνουμε την ίδια πάντα διαδικασία ανεξαρτήτως χρήστη και οργάνου και να παίρνουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Ας μπούμε λοιπόν στην ουσία και να δούμε πως γίνεται μία σωστή μέτρηση. Θα χρειαστούμε εκτός από το αγωγιμόμετρο και ένα ποτήρι κατάλληλων διαστάσεων και απιονισμένο νερό. Δηλαδή νερό το οποίο δεν έχει καθόλου άλατα και αν μετρήσουμε την αγωγιμότητά του αυτή θα βγει κοντά στο 0. 1. Αρχικά παίρνουμε το χώμα και με ένα δοσομετρικό κουτάλι προσθέτουμε έναν όγκο εδάφους στο ποτήρι. Το έδαφος αυτό θα πρέπει πρώτα να έχει ξεραθεί όσο το δυνατό περισσότερο. Η ξήρανση γίνεται άριστα στο χημείο με την χρήση φούρνου ξήρανσης. Επίσης το έδαφος πρέπει να είναι κοσκινισμένο, να μην περιέχει δηλαδή πέτρες, χαλίκια και γενικά σωματίδια διαμέτρου μεγαλύτερης των 2 εκατοστών. 2. Προσθέτουμε δύο όγκους απιονισμένου νερού. 3. Αναδεύουμε συνεχώς για 5 λεπτά 4. Αφήνουμε το ίζημα να κάτσει στον πυθμένα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 8 ώρες ανάλογα με το τύπο του χώματος (δηλαδή την Μηχανική σύστασή του). 5. Αποχύνουμε την υγρή φάση σε νέο ποτήρι. Αυτό το νέο ποτήρι τώρα περιέχει το δείγμα μας. Σε αυτό κάνουμε την μέτρηση. 6. Βυθίζουμε το αγωγιμόμετρο στην υγρή φάση και παίρνουμε την ένδειξη.

→ Τι είναι το αγωγιμόμετρο και ποια είναι η σωστή χρήση του αγωγιμόμετρου στο έδαφος

Η μείωση του φωσφόρου στο έδαφος και τα μακροχρόνια οφέλη του στο περιβάλλον.

→ Η μείωση του φωσφόρου στο έδαφος και τα μακροχρόνια οφέλη του στο περιβάλλον.

Πως μπορώ να πουλήσω το μέλι μου σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ;

→ Πως μπορώ να πουλήσω το μέλι μου σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ;

Μάθετε τι είναι η ετικέτα τροφίμων

→ Μάθετε τι είναι η ετικέτα τροφίμων

Cabernet Sauvignon VS Merlot και αντιοξειδωτική δράση

→ Cabernet Sauvignon VS Merlot και αντιοξειδωτική δράση

Το "μαχαίρι" στο βάζει η ΕΕ στο ζήτημα ασφάλεια τροφίμων

→ Το "μαχαίρι" στο βάζει η ΕΕ στο ζήτημα ασφάλεια τροφίμων

ΌΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - Διαβάστε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας και του eshop εδώ!

Version 1.3 beta Copyright © 2017. All company names and logos are trademarks. Any copy of the contents should first be authorized by means of written approval.